3._nebahat_akkoc

KESK’Lİ KADINLARIN TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ MÜCADELESİ: KESİŞİMSEL BİR DENEYİM

Çevrimiçi Panel, 1 Ekim 2022, 16.00-17.30

Türkçe, İngilizce (Simultane çeviri sağlanacak)

Moderatör

Gülistan Atasoy

SES üyesi, (KHK ile ihraç)

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu – KESK üyesi kadınlar otuz yılı aşkın bir süredir daha demokratik, adil ve barış içinde bir ülke ve dünya mücadelesi ile birleştirerek yürüttükleri bir sendikal mücadele sürdürüyorlar.

Sadece kendi sosyal hakları ve ekonomik çıkarları için değil, başta kadınlar olmak üzere tüm toplumun daha eşit, özgür ve refah içinde yaşama koşullarının yaratılması için de mücadele ettiler. Eğitim, sağlık gibi temel sosyal hakların hak olmaktan çıkarılarak ticarileştirilmesine ve özelleştirilmesine olmak üzere sosyal devleti, ortadan kaldıran neoliberal politikalara karşı da mücadele ettiler. Kız çocuklarının okullaşmasını, eğitimin içeriğinin cinsiyet ayrımcı öğelerden arındırılmasını, daha demokratik ve kapsayıcı hale getirilmesini de politik mücadele gündemlerine aldılar, kadınların yerel hizmetlere eşit erişimini de, sığınma evlerinin açılmasını da…

Tüm bu sosyal haklar temelli gündemlerine, ekolojik dengenin korunması, ülke içinde ve dünyada kalıcı barışın inşa edilmesi gibi gündemleri de eklediler. Ekolojik dengeyi tahrip eden HES projelerine, siyanürle maden arama girişimlerine karşı platformlarda yer aldılar, barış yürüyüşleri organize ettiler. Bunun yanı sıra kadın hareketi ile yakın ilişki ve işbirliği içinde oldular. Bulundukları bütün kentlerde oluşturulan kadın platformlarına katıldılar, platformların olmadığı yerlerde kurulmasına ön ayak oldular. 

Kamu çalışanlarının sendikalaşmasının yasak kabul edildiği 1980’li yıllardan günümüze değin bu mücadele içinde karşılaştıkları her türlü bedeli erkek çalışma arkadaşları ile birlikte ödediler. Sürgün edildiler, disiplin cezaları aldılar, mitinglerde güvenlik güçlerinin şiddetine maruz kaldılar, gaz yediler, gözaltına alındılar. Aralarında tutuklananlar, hapis yatanlar oldu. KHK ile mesleklerinden ihraç edildiler. 

İşyerlerinde, aile içinde, toplumsal yaşamda karşı karşıya kaldıkları cinsiyet eşitsizliklerine ve ayrımcılığa karşı mücadeleyi, üyesi oldukları sendikalarının içinde de yürütmek zorunda kaldılar. 

Özetle KESK’li kadınlar, çok boyutlu, kesişimsel bir mücadele yürüttüler. Bu panelde, sendikal mücadelenin çeşitli alanlarında ve dönemlerinde yer almış farklı meslek gruplarından, farklı kuşaklardan 4 KESK’li kadından bu çok boyutlu kesişimsel mücadele deneyimlerini aktaracaklar. 

  • Açılış Konuşması

Meral Akkent, İstanbul Toplumsal Cinsiyet Müzesi, Küratör

Panelistler

Nurşen Yıldırım

Eğitim Sen Üyesi (Emekli)

“Erkek egemen bir alanda cinsiyet eşitliği mücadelesi vermek: KESK’in kuruluş yıllarında kadınların sendikal toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesi”

Elif Akgül

Eğitim Sen üyesi, (KHK ile ihraç)

“Kadınlar birlikte güçlü: 2000’li yıllarda KESK’li kadınların toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesi”

Canan Çalağan 

Eğitim Sen üyesi (KHK ile ihraç)

 “Eşitlik, adalet, barış ve özgürlük: KESK’li kadınların çok boyutlu mücadelesi”

Şaziye Köse 

Eğitim Sen üyesi (Emekli)

“Geleceğe bırakılan mücadele mirası: KESK’li kadınlar neleri başardı, eksik kalanlar neler”

Soru-cevap